Dieta po zabiegu wybielania zębów

Zabieg wybielania zębów ma na celu usunięcie z ich powierzchni wszelkich nieestetycznych przebarwień. Po zabiegu pacjenci powinni przestrzegać tzw. białej diety, aby maksymalnie utrwalić efekt wybielania. Polega ona na spożywaniu niebarwiących pokarmów i napojów.

 

Jedząca kobietaZalecenia po zabiegu wybielania zębów

Po zabiegu wybielania należy wstrzymać się od spożywania posiłków przez ok. 2 godziny. Można w tym czasie pić wyłącznie wodę mineralną. Co więcej, przez 48 godzin należy zrezygnować z pokarmów i płynów, które wykazują tendencję do barwienia. Warto pamiętać, że po wybielaniu szkliwo jest częściowo odbarwione i bardziej podatne na działanie barwników. W przypadku niektórych metod wybielania zaleca się pacjentom prowadzenie białej diety nawet przez tydzień od przeprowadzenia zabiegu. Lekarz stomatolog udziela pacjentowi stosownych wskazówek dotyczących prawidłowego zachowania po wybielaniu.

 

Co to jest biała dieta po wybielaniu zębów?

Biała dieta oparta jest przede wszystkim na składnikach, które są pozbawione barwników. Wybielanie zębów przyniesie oczekiwane efekty wówczas, gdy będzie wykonane w profesjonalnym gabinecie, ale także jeśli bezpośrednio po zabiegu nie będziemy narażać zębów na oddziaływanie mocnych barwników znajdujących się w pokarmach. Przede wszystkim należy więc unikać:

  • napojów mocno barwiących, takich jak kawa, herbata, soki, czerwone wino
  • owoce takie jak jagody, porzeczki, borówki, wiśnie
  • warzywa takie jak pomidor, papryka, czerwone buraki, marchewka, czerwona kapusta
  • sery żółte i twarogowe zawierające przyprawy
  • zupy typu barszcz czerwony
  • czekolady i inne produkty zawierające w swoim składzie kakao
  • przyprawy, takie jak curry, papryka, cynamon kurkuma
  • ciemne sosy
  • wędliny (z wyłączeniem drobiu)

Osoby, będące na białej diecie po wybielaniu zębów, mogą natomiast spożywać produkty takie jak:

  • nabiał np. sery twarogowe, jogurt, mleko, ser kozi, mozzarella, maślanki
  • napoje: woda i mleko
  • owoce: banany
  • warzywa białe i z małą ilością barwników, czyli m.in. ziemniaki, kalarepa, biała kapusta i biała fasola
  • warzywa bez skórki, np. cukinia lub ogórek
  • mięso drobiowe
  • ryby i owoce morza
  • ryż, kasza jaglana i jęczmienna
  • produkty zbożowe, np. białe pieczywo, makaron, otręby owsiane