Jakie są przyczyny próchnicy?

Próchnica to choroba zębów wywołana przez bakterie. Można ją skutecznie leczyć, a także skutecznie zapobiec. Niestety jest to dość powszechna dolegliwość, która dotyka nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Gabinet dentystyczny dla dzieci ma bardzo często do czynienia z małymi pacjentami, u których pojawiają się znaczne ubytki zębowe spowodowane właśnie próchnicą.

 

Jedzenie jabłkaW Polsce większość dorosłych osób doświadczyła w swoim życiu próchnicy. Zaawansowaną chorobę stomatolodzy diagnozują u ponad połowy kilkuletnich dzieci. Dotyka ona również co drugiego nastolatka wkraczającego w dorosłość. Zazwyczaj sądzimy, że rozwój próchnicy ma związek z nadmiernym spożywaniem słodyczy. I jest to prawda, chociaż na rozwój choroby może wpływać znacznie więcej czynników. Próchnica nie pojawia się nagle. Jest to złożony proces, który polega na stopniowym odwapnieniu i rozpadzie twardych tkanek zęba.

 

Jakie są główne przyczyny próchnicy?

Próchnica powodowana jest przez bakterie. Warto pamiętać o tym, że w jamie ustnej człowieka żyje ok. 300 gatunków bakterii! Oczywiście większość z nich nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Próchnicę powodują tylko te, które rozkładając cukry, produkują kwasy organiczne i dobrze tolerują kwaśne środowisko. Szczególny rodzaj bakterii z gatunku Streptococcus mutans tworzy miękki, szczelnie przylegający do powierzchni zębów nalot o żółtym zabarwieniu, który określany jest jako płytka nazębna. Drobnoustroje stanowią aż 80% tej płytki, natomiast pozostałe 20% to organiczne podłoże, które ułatwia im przyleganie do szkliwa.

Prawdą jest, że na rozwój próchnicy wpływają słodycze. Jednak warto pamiętać też, że do próchnicy nie przyczyniają się jedynie czysta woda, tłuszcze i białka. Niestety często spożywanie między posiłkami cukierków, batonów, słodkich owoców, ciastek, jak również picie słodkiej kawy i herbaty, soków, oranżady może przyczyniać się do powstawania dolegliwości. Produkty tego rodzaj stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii w postaci węglowodanów — głównie dwucukrów i cukrów prostych.